joi, 26 aprilie 2012

Italia



 Cele mai importante obiective turistice din Roma

Roma este un oras care abunda in obiective turistice si atractii. Acest lucru face din Roma o destinatie preferata de turistii din lumea intreaga. Desi localnicii nu vad decat aglomeratia si imbulzeala din centrul Romei, turistii din toate colturile lumii apreciaza multitudinea de obiective turistice intre care se disting forumurile si Coloseumul din Roma. Obiective turistice, obiective culturale sau istorice se gasesc insa la tot pasul si cea mai buna modalitate de a explora orasul este aceea de a il descoperi pe cont propriu, deoarece Roma este Cetatea Eterna, o citadela complexa care ofera cate ceva pentru toata lumea. Iata mai jos o serie de obiective turistice din Roma care nu trebuiesc ratate intr-o vacanta in Roma!



Colosseumul





Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero ca urmare a influentei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice.
Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala - de 36 de metri - care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, odinioara amplasata langa amfiteatru, demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.
Sa cladesti asa ceva, era chiar pentru neintrecutii constructori romani o adevarata provocare. A necesitat - printre nenumarate alte materiale de constructie - zeci de mii de tone de marmura (adusa din apropiere, din Tivoli) si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani.



Fantana dorintelor

O splendoare - Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma, dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.


Vatican - Sfantul Scaun

Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfantul Scaun - Vaticanul este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale. Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adapostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini.

Turistii din Vatican sosesc prin Piata San Pietro. Aceasta piata este un obiectiv turistic din Roma pe care nimeni n-are trebui sa-l rateze, indiferent de convingerile religioase. Piata San Pietro a fost proiectata de Bernini in timpul pontificatelor lui Alexandru VII si Clement IX. Vizitatorii acestei piete superbe, sunt inconjurati de doua randuri de coloane cu 284 de coloane aranjate in patru randuri, in varful carora exista 140 de sfinti.In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului. De-o parte si de alta a obeliscului exista doua fantani. Mii de oameni se aduna in aceasta piata pentru a auzi discursurile si binecuvantarile Papei sau pentru a participa la slujbe, mai ales la sarbatorile importante romano-catolice, cum ar fi Pastele sau Craciunul.Basilica San Pietro, bijuteria coroanei Orasului Vatican, este cea mai importanta biserica din lume. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa acum mai bine de 500 de ani, in 1506. Altarele si monumentele din interiorul bisericii sunt prea numeroase pentru a fi enumerate iar turistii, chiar si cei care nu sunt in mod special atrasi de arta, sunt fascinati de interiorul mirific al bisericii. Domul basilicii poate fi accesat cu ajutorul unui lift pana la acoperis, apoi exista inca 323 de trepte care va pot duce spre locul de unde poate fi admirata cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma.



Columna lui Traian

Columna lui Traian a fost sculptata in marmura de Carrara de catre Appolodor din Damasc pentru a celebra victoriile romanilor in Dacia. Friza care imbraca columna este deosebit de frumos lucrata iar in varf se gaseste o statuie a Sf. Petru.
Oricat de lunga ar fi vacanta in Roma, niciodata nu veti avea destul timp pentru a vizita toate obiectivele turistice (si dunt destul de multe), muzeele, galeriile, palatele, bisericile sau pietele capitalei italiene. De aceea, cel mai bine ar fi sa va alegeti cateva obiective principale pe care sa le vizitati in voie, fara a fi presati de timp. Sfatul meu este sa includeti in aceasta lista si Columna lui Traian, pentru ca poate fi vizitata intr-un timp relativ scurt (de altfel, pe aceasta coloana se afla inscrisa si istoria nasterii poporului roman.Masoara nu mai putin de 38 m inaltime (inclusiv baza). Coloana a fost sculptata din aproximativ 20 de blocuri de marmura alba de Carrara cu o greutate de aproape 800 tone. Initial, coloana ar fi fost acoperita cu aur. 200 de trepte pana sus
Coloana a fost construita intre anii 106-113 de catre celebrul arhitect Appolodor din Damasc la comanda Senatului roman pentru a celebra victoriile Imparatului Traian in razboaiele din Dacia. In acest scop, a fost decorata cu o friza de aproape 200 m lungime care inveleste coloana de jos in sus (latimea frizei creste de la 60 cm la 120 cm in partea superioara). Partea inferioara zugraveste victoriile militare ale romanilor in primul razboi (101-102), in timp ce partea superioara ilustreaza scene din cel de-al doilea razboi daco-roman (105-106). Cele doua portiuni sunt legate printr-o parte de tranzitie, reprezentata prin simbolul Victoriei. Se spune ca pe coloana apar aproape 2000 de figuri distincte sculptate (soldati, marinari, preoti, conducatori), incepand cu soldatii care se pregatesc pentru inceperea razboiului si terminand cu dacii care trebuie sa suporte consecintele infrangerii. O figura proeminenta si extrem de realista este si cea a Imparatului Traian care apare de 59 de ori pe columna, incadrat de trupele sale. La randul ei, baza este decorata cu diferite trofee si arme, care sugereaza acceptarea infrangerii de catre daci. La capatul superior, columna a fost initial decorata cu o statuie reprezentand un vultur; dupa moartea lui Traian, vulturul a fost inlocuit cu insasi statuia imparatului. Aceasta a disparut in timpul Evului Mediu, astfel incat a fost inlocuita cu o statuie a Sf. Petru, pe care o putem vedea si astazi. In interiorul coloanei, puteti urca cele aproape 200 de scari pentru a ajunge pe platforma din varf, de unde puteti avea o privire de ansamblu asupra orasului.


Forumul Roman

Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i. Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre raul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul.Astazi, forumul cunoscut sub denumirea de Forum Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine ochiului celor neinitiati, dar cu putina imaginatie turisitii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf.Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch.



Piata Spaniei (Piazza di Spagna)
.
Piazza di Spagna - Obiective turistice RomaPiazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.

In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea, cand francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie amanate pana in 1723, cand treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect ce i-a multumit atat papalitatea cat si pe francezi.
Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee. Treptele sunt in general foarte aglomerate; atrag atat turisti cat si localnici care le folosesc ca loc de intalnire.La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.


Pantheonul

Construit acum mai bine de 1800 de ani, minunata cladire a Pantheonului inca se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un important obiectiv turistic din Roma. Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta.In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului 43.3 metri.Initial un templu pentru zeii pagani, Pantheonul a fost transformat intr-o biserica in anul 609. Pantheonul contine mormintele lui Raphael si ale mai multor regi italieni. Design-ul din interior contrasteaza cu structura cladirii dar podeaua de marmura inca pastreaza liniile originale din vremea romanilor


Dealul Palatin (Palatino)

Cu un trecut ce dateaza cu mult inaintea orasului in sine, dealul Palatin ocupa un rol important in istoria Romei. Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Cetatii Eterne. Situat intre obiective turistice ca Circus Maximus, Coloseum si Forumul Roman, dovezile sapaturilor arheologice demonstreaza ca dealul era locuit inca din secolul 10 i.C.
Dealul are o legatura puternica cu mitologia romana. Se crede ca pe dealul Palatin, gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si acesta a fost in cele din urma locul in care Romulus s-a decis sa construiasca orasul. Se poate spune ca de pe acest deal a pornit Imperiul Roman.In era Romei Republicane, dealul Palatin devenise deja o zona unde locuiau cei mai de seama cetateni ai urbei, in principal datorita privelistilor superbe ce puteau fi vazute din varful dealului. Augustus, Cicero sau Marcus Antonius, toti aveau case pe acest deal. Mai tarziu, imparatii si-au construit domeniile aici si la un moment dat, intregul deal era acoperit de palate imperiale.In Evul Mediu, biserici si manastiri au fost construite pe dealul Palatin. Mai tarziu, aproape intregul deal a devenit proprietatea cardinalului Alessandro Farnese, care a pus bazele unei gradini botanice peste ruinele de pe deal. Istoricii sustin ca in trecut se credea ca aerul era mai curat pe varful dealului si cei care locuiau pe Palatino aveau sanse mult mai mici sa se imbolnaveasca spre deosebire de clasa muncitoare care respira aerul mult mai rau de la baza dealului.In partea de nord vest a dealului Palatin se gasesc ruinele palatului lui Tiberius (palatul lui Caligula) construit in primul secol al erei noastre.
Palatino - Obiective turistice RomaNu a mai ramas mare lucru din el, de cand cardinalul Allessandro Farnese a cumparat dealul in anul 1550 si a decis construirea unei gradini peste vechile ruine. Gradina a fost prima gradina botanica din Europa si avea multe plante foarte rare. Gradina era legata de Forumul Roman prin mai multe randuri de trepte.



Castelul Sant'Angelo - Obiective turistice Roma


Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. In lunga sa existenta, cladirea a servit mai intai drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orasului si mai apoi a fost transformata intr-o fortareata. In cele din urma a ajuns sa serveasca drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turisti din toata lumea.Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Cladirea era formata dintr-o baza patrata, lata de 89 de metri pe care s-a amplasat o structura cilindrica cu coloane si cu un diametru de 64 de metri. In varful cilindrului era un tumul de lut pe care se afla o statuie a lui Hadrian.


Castelul Sant'Angelo din Roma
 Statuia ingerului de la Castelul Sant’Agenlo.In partea de sus a fortaretei, privind peste terasa panoramica, se gaseste o statuie a unui inger ridicata de un sculptor flamand din secolul al 18-lea - Pieter Verschaffelt. Statuia din bronz a luat locul uneia mai vechi care era insa din marmura. Statuia infatiseaza un inger care, conform legendei, si-a facut aparitia in varful fortaretei in anul 590 si in mod miraculos a pus capat epidemiei de ciuma care infestase intreagul oras Roma. Dupa acel moment cladirea a primit numele de Castel Sant’Angelo.




Piazza Navona din Roma - Obiective turistice Roma

Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone.
Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian, construit de acest imparat in anul 86 d.C. Stadionul care avea o arena mai mare decat cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive. Faptul ca piata Navona a fost construita pe locul fostului stadion explica si forma ovala a acestei piete.


Muzeele Vaticanului (Musei Vaticani)

Ceea ce a inceput doar ca o mica colectie de sculpturi, a devenit peste secole, un complex al celor mai minunate muzee ale lumii continand una dintre cele mai importante colectii de arta ale omenirii.
Muzeele Vaticanului au fost fondate sub patronajul a doi papi din secolul al XVIII-lea – Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. Acestia au fost printre primii care au permis accesul la colectiile de arta publicului larg, promovand astfel cultura in randul maselor. Prima cladire din complexul muzeal, Muzeul Pio-Clementin a fost numit dupa acesti doi pontifi.
Cu trecerea anilor, mai multi papi au adaugat lucrari colectiei deja impresionante a Vaticanului. Astazi exista 13 muzee si colectii si inca 14 Palate ale Vaticanului care sunt incluse in tururile complexului de muzee ale Vaticanului. Complexul de muzee merita vizitat fie numai si pentru interiorul cladirilor care sunt decorate cu fresce si marmura. Muzeele ce compun complexul de muzee al Vaticanului sunt foarte vaste si diverse. Fiecare dintre acestea este interesant, cel care place cel mai mult depinzand strict de gusturile fiecarui turist si preferintele sale artistice.Muzeul Gregorian Egiptean a fost fondat in anul 1839 de Papa Grigore al XVI-lea, care a manifestat un interes deosebit pentru Egipt. Cu noua camere, obiectele de arta din acest muzeu variaza de la hieroglife din secolul III i.C. pana la diverse obiecte din Mesopotamia si
Siria sau Palestina, datand din secolul III d.C.Muzeul Gregorian Etrusc, fondat de acelasi papa, este foarte mare si interesant de vazut. Cele 23 de camere includ de toate de la sarcofage toscane la bijuterii romane, portelanuri si obiecte de fildes pana la fresce din secolul al XVI-lea, opere ale celor mai buni maestri italieni.Pinacoteca Vaticanului, unul dintre muzeele mai noi, deschis in anul 1932, este o expozitie de picturi. Tablourile expuse aici dateaza din secolul al 12-lea pana in secolul al 19-lea si ocupa camere intregi dedicate operelor unor mari artisti cum ar fi DaVinci, Bernini sau Raphael.

Tot aici se gaseste si o expozitie unica de icoane din secolul al 15-lea pana in secolul 19.Fondat de Pius al XI-lea in anul 1926, Muzeul Misionar Etnologic expune obiecte de natura religioasa din patru zone geografice diferite – Asia, Oceania, Africa si America. Peste 80.000 de piese compun colectia acestui muzeu spectaculos. Printre celelalte muzee se regasesc Colectia de Arta Religioasa Moderna fondata de Papa Paul al VI-lea in anul 1973 compusa din 55 de camere; Muzeul Antichitatilor Clasice (grecesti si romane); Muzeul Pio Cristian; Tapiteriile; Ceramicile; Mozaicurile in miniatura; Muzeul Sacru; Muzeul Gregorian Profan si Muzeul de Istorie al Vaticanului – care ofera o retrospectiva a istoriei lungi si tumultoase a Vaticanului.Turul muzeelor Vaticanului include si faimoasa Capela Sixtina, Capela Sixtina Vatican - Obiective turistice Roma
unde vizitatorii se pot bucura nu numai de celebrul tavan pictat de Michelangelo dar si de alte opere de arta de cea mai buna calitate, printre care se numara si “Cina cea de taina” de pe zidul altarului (opera lui Cosimo Rosselli - a nu se confunda cu mult mai celebra pictura a lui Leonardo da Vinci, numita tot"Cina cea de taina" ce se gaseste la Milano). Cele patru camere, cunoscute sub numele de “Stanze di Raffaello”, gazduiesc operele lui Rafael si ale altor artisti membri ai scolii sale. Stanzele lui Rafael sunt si ele incluse in turul muzeelor Vaticanului.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu